1. јун 2020.

КОЛЕКЦИЈА




ЗОРАН М. МАНДИЋ

КОЛЕКЦИЈА

                За наслов овог текста – КОЛЕКЦИЈА, ког сам првотно u именовању замислио као – СЕЋАЊЕ НА ЈЕДНУ КЊИЖЕВНУ КОЛЕКЦИЈУ, одлучио сам се, што сам након двадесет осам година, тачније после 1992, од Боре Латиновића, писца из Куле (Бачка у Војводини), добио уредно приређену и маштовито графички „спаковану“ збирку, илити, како рекох – КОЛЕКЦИЈУ од десет (10) кола, а у сваком од по пет (5) хронолочки груписаних наслова минјатурних издања (формата кутије шибица) хаику поезије, „идеолошки“ спремљене под уредничком „палицом“ истакнутог хрватског песника, књижевног критичара, романописца и сликара – ТОМИСЛАВА МАРИЈАНА БИЛОСНИЋА (рођен 1947. у Земунику Доњем крај Задра у Хрватској). Иначе, реч је о занимљивом издавачком пројекту Удружења књижевних и ликовних стваралаца општине Оџаци (Бачка у Војводини), које је 1986. године у част великог јапанског песника – МАЦУО БАША, покренуло истоимену библиотеку хаику поезије. А, у којој су сабрана песничка остварења звучних књижевних имена, највише из Србије и Хрватске: Добрице Ерића, Десанке Максимовић, проф. др математичких наука Владимира Девидеа, Луке Паљетка... У КОЛЕКЦИЈИ су заступљени и хаику стихови, већ, поменутог Томислава Маријана Билоснића, која се и отвара, под редним бројем 1. са његовим хаику насловом – ИЖ, затим Боре Латиновића, Милијана Деспотовића и моје маленкости, којој је, са рецензијама Т. М. Билоснића и проф. др Томислава Цветковића са Учитељског факултета из Сомбора, објављена књижица минјатура под насловом КАРИНСКА ТРОЈСТВА, а која проговарачки започиуњ стиховима:
Оловка пала
преко беле хартије.
Рука се диже.
                Ова збирка сигурно ће у будућем реално времену, ако га буде, свдочити о стилском имитирању на српскохрватском језику - јапанског хаику обрасца са стиховима спратовно распоређеним у само три реда са укупно 17 (5 x 7 x 5) слогова.
                За издања сабрана у овој КОЛЕКЦИЈИ написао сам више рецензија, а између осталог, и за хаику остварење ИЖ- Т. М. Билоснића. За крај ове информације истичем податак да је у 5 (петом) колу КОЛЕКЦИЈЕ објављена и наслов ЈЕЛЕНАК У ВРТУ (1989) Драгана Јовановића Данилова, који је неспорно био његова прва књига, а након које године касније му је „бесправно“ додељена БРАНКОВА НАГРАДА Друштва књижевника Војводине за прву књигу под насловом – Еухаристија (1990), чиме је драстично прекршен Правилник о истоименој награди.
                Толико за ово информацијско јављање.


Недеља 31. маја господње 20220.      

Нема коментара:

Постави коментар