23. децембар 2018.

ФОЛИРАНТИ, МУЋКАРОШИ И ПРЕВАРАНТИ


                            Слика Драгише Милошевића Штаке из Петровца на Млави



ЗОРАН М. МАНДИЋ

ФОЛИРАНТИ, МУЋКАРОШИ И ПРЕВАРАНТИ

            Именице које у својим семантичким: клицама, чаурама, капислама, ознакама и одредницама, заједно, у једном, значењском и лексичком комаду – носе: предикатски и придевски мапиране карактере оних лично неименованих субјеката, а на које се именично односе те речи, представљају – ВАЖНЕ ИЗВОРЕ ПОДАТАКА. За историју, поезију и астрологију СВЕТА. О, неизбежним дефиницијским путоказима за разумевање: средстава, „алата“ и начина у међусобним, непосредним и посредним, контактима и комуницирањима: људи, животиња, биљака. Достојевски би рекао и – ЗВЕЗДА.
                Али, пошто је овај текст, у својој енциклопедији „малих наслова“, замишљен, као причица о жанру речи, било би незамисливо испричати је непажљиво на штету те замисли. И гурнути миленијумски жанр речи у: други план. Негде, на неку од умних, еколошки презапуштених периферија, или, вукојебина, на којима „гурачи“ таквих штета спремају зимницу (ајвар, кисели купус, сок од парадајза, туршију...) и кољу свиње за прављење и сушење традиционалних сухомеснатих производа (шунки, сланине, кобасица, коленица, кулена...).
                Зато, кренимо с речима из наслова овог текста. О: фолирантима, мућкарошима и преварантима. Који се ни у једном веку нису: социјално, морално, васпитно и традицијски – уклопили у поштовање обичаја и закона с којима се регулишу и „васпитавају“ свакодневна понашања, поступања и рекације људи. А, преко њих: животиња и биљака.
                Наведене „занатлије“ за: фолирања, мућкања и варања – увек су били на самој „црвеној“ линији: изигравања, извргавања и одбацивања реалности. Коју су редовно „дочекивали“ и „испраћали“ са видним и нескривеним подсмесима. И, вером да је ЊУ – реалност, увек било најлакше преварити. Слагати. Преиначити. А, у времену „политика“ последњих „мода“, изгледа и излога друштава – подмитити и поткупити.
                Вековима се зато, ваљда и: фолирамо, мућкамо и варамо. Са низом „фантастика“ у замишљању: крађа и пљачки, које су се наметале, као „украси“ повезани са наведеним забрањеним и строго кажњивим радњама. Или – неделима: фолираната, мућкароша, превараната. А, Бога ми и: лопова.
                Тај накит се и данас изучава на скоро свим: правним, филозофским и медицинским факултетима и институтима. Распрострањеним на свим меридијанима земљине „лопте“.
                У звршници овог текста одлучио сам се да уместо често коришћеног „коментара“, као својеврсне допуне основног текста – ЦИТИРА САМ СЕБЕ. Из мојих мисли неретко објављиваних на мом Фејсбук профилу.
                Па, ево, онда, тог – ЦИТАТА.
                „Речи могу све. И када се уморе. И када посумњају у себе. И, у своје семантичке и лексичке – обланде и филове. Као, што су посумњали - Наполеон пред Москвом, а Хитлерови лудаци пред Стаљинградом. На сву срећу још нико није: РЕЧИ стрпао у мишију рупу. Као СТАЉИН – Наполеона и Хитлера. И све оне, који су хтели да поједу: РУСИЈУ, са:  Достојевским, Чеховом, Мајаковским, Толстојем и Берђајевим. Царство речи је – ВЕЛИКО ЦАРСТВО. А – РУСКА КЊИЖЕВНОСТ је његова прва и најдража – „РЕПУБЛИКА“, са покрајином, која се зове СРБИЈА.
                И, за крај да додам. Прича се да је је с појавом ХРИСТА међу новорегрутованим добрим анђелима било највише – РУСА и СРБА. Рођених у знаковима: Водолије, Јарца, Близанаца и Лава.

Децембра Господње 2018.

Нема коментара:

Постави коментар