3. јун 2019.

КОМУНИЗАМ




ЗОРАН М. МАНДИЋ

КОМУНИЗАМ

            Веома занимљив есеј о комунизму написала је Пеги Гугенхајм. Та занимљивост је слична оној с којом је њено мишљење маштовито обухватало и друге теме. Теме, које бисмо могли назвати - „фантасмагоричним сном“. Али, овога пута прича о мишљену Пеги Гугенхајм мора да сачека, јер се не уклапа у циљ аутора овог „малог наслова“. Штрчи.
                У овом есеју сам, као сваки озбиљан писац, хтео сам да развијем расправу, или што би филозофи рекли дискурс о нечему. О оном што ме враћа у далеку 1977. годину када сам као ученик трећег разреда на природно-математичком смеру апатинске Гимназије, данас под именом „Никола Тесла“, примљен за „редовног“ члана Савеза комуниста Југославије, чувеног СКЈ. У то време било је то тешко и пожелети, а камо ли – остварити. Али, успело је. Постао сам „црвени“ борац за комунистиче идеје познатог немачког филозофа – Карла Маркса. И, у њиховом бурном кругу, сабрата, скоро истомишљеника – Фридриха Енгелса. Али, и истог оног филозофског „магарца“ који је бахато и некултурно мрзео Србе. Њихову историју, науку, књижевност... Ово о „магарцу“ односило с на неошишаног и неокупаног – Карл Маркса, јер Фридрих Енгелс је био чистији – и духом и телом.
                А, да сам то о болесно сујетном Карлу Марксу знао пре мог пријема у чланство Савеза комуниста – сигурно је да би, на било који начин, избегао то учлањење. И „црвено“ повезивање у крутој, историјски касније и све бахатијом - федералној социјалистичкој држави с једнопартијским системом.
                И, ко зна, да ли бих овај текст икада написао, да недавно нисам прочитао, један глупи „фејсбушки“, илити, „фејсбуковани“ афоризам у коме се каже, и означава, да је комунизам – бол. Изазавало је то себично и непаметно означавање, па и, ако ништа, онда невешто  поређење – у мени, да аутору тог мишљења узвратим коментаром. И у њему напишем да - комунизам није бол, нити (је) бол комунизам.
                Зато  одбранашки морам да истакнем да је за мене – комунизам света идеологија. Као и лепеза религијских избора и вероисповесних опредељења. Коју су нажалост лажни и надобудни комунисти – покварили. Јер, комунизам је је све ОНО за шта се данас утопистички, па и смешно и неоригинално, залаже Европска унија. Са својим такозваним вредностима. Позивајући се при том на „борбу“ за ижваканом и офуцаном „владавином“ права и слобода: полова, политика сексуалних оријентација, говора, медија, изражавања и, каквих све не, илузорних прича о свим облицима и карактерима - непостојећих равноправности људи. Са територијалним суверентетима њихових независних и слободних држава.А, све то са многим позајмицама из библијских записа: откровења, посланица и песничких текстова.
                У том контексту креће се и моја мисао по којој комунизам није никаква романтичарска идила, већ концепт живота људи. Уређеног тако да се у њему живи без: гладних, болесних, неписмених и необразованих грађана. Да ти грађани битишу у државама без: глади, загађења ваздуха, нездраве пијаће воде, крвавих ратова, сурове владавине фармацеутских индустрија... И, све то са кровном владавином права и слобода грађана. Слобода: говора, изражавања, кретања људи, имовина и идеја...
                Комунизам је прогрес који захтева и прогрес моралног развоја човека без црвене, жуте, зелене, па и кариране бирократије. И корупционашких „рекета“. Нарочито у здравству, запошљавању, школству, јавном предузетништву, државној и локалним управама.
                На крају да поменем и мог блаженопочившег брата Душана, узвишеног математичког ума, резервног капетана прве класе Југословенске народне армије (ЈНА) и комунисте по дубком убеђењу, кога смо због тога, онако из миља, звали – бољшевиком. А који је волео да цитира мисао Ал Капонеа (1989-1947), познатог америчког мафијаша, који је изрекао ону чувену дефиницију капитализма, а која гласи – Капитализам је озакоњени „рекет“ диктатуре владајуће класе. Мој брат је ову Ал Капонеову дефиницију „частио“ својим мисаоним додатком. Истакавши у њему да се лепо замишљени комунизам, управо због таквог „рекета“ –срозао и никада није ослободио, нити изашао из прљавог социјализма: лопурди, каријериста, лажова и превараната. Које су  после завршетка Другог светског рата у ФНРЈ и, касније, у њеним правним наследницама – опљачкале све тековине Народно - ослободилачке борбе. Која је победила на челу са часним комунистима и партизанима. Од којих је већина после рата – игнорисана. И изгурана са позиција које су им припадале на крилима слободе.
                Ето, како је завршио јадни комунизам. Ни Марксов, ни Енгелсов, ни Лењинов, ни Титов, већ онај исконско библијски – ХРИСТОСОВ.


Последњег дана маја господње 2019.
               

Нема коментара:

Постави коментар