1. мај 2018.

НАГРАЂИВАЊЕ ИЛИ НАГРЂИВАЊЕ – ПИТАЊЕ ЈЕ САД?



ЗОРАН М. МАНДИЋ

НАГРАЂИВАЊЕ ИЛИ НАГРЂИВАЊЕ – ПИТАЊЕ ЈЕ САД?

                        Одувек су постојала, а оптимисти кажу и постојаће - лепа питања, чија естетска заносност је велика дужница храбрости, без које има више ружних него лепих одговора. Трновитост судбине, како питања, тако и одговора, тематски је позната, као једна од култних незаобилазности, многих филозофских расправа. Међутим, та „незаобилазност“, није повод писању овог текста, уз напомену да и, само, њено спомињање - угрожава овај „мали наслов“, илити га расплињава, па чак и разграђује. Његов аутор је, заиста,чудан писац и често неподношљиви разградитељ сопствених текстова. Али, да би се та разградња превентивно предупредила, спречила, зауставила, ваља подсетити, на наслов овог текста у коме се актуелизује питање дилеме – „награђивање, или нагрђивање“. У „малим насловима“ треба се због „прописане“ форме, па и текстуалне дужине, служити са што краћим одговорима. А, све то да би се сачувао дух компактне кратке есејморфне приче, која би примерице ради требала да изгледа овако:
                                „Награђивање би било високо вреднован, пре свега компетентно урађен посао, када га не би, годинама и деценијама, обављали синови чији су очеви, годинама и деценијама, били службеници, па и веома важни чиниоци, у ексјугословенским обавештајним структурама. Највићи број тих извршитеља је и данас, без обзира на националну, борачку, политичку и верску припадност, позициониран на важним државним пословима у Београду. Они, као такви и, пре свега, незамењиви оцењивачи, добро зарађују и још боље живе. И нико им не може ништа. У одређеним ситуацијама само се премештају са једног на друго саветничко, или помоћничко место, или ротирајући се из једног у друго министарство. Због такве „заштите“ поменута награђивања личе на жалосна нагрђивања. И све то моденски прилагођено курсу „машна, ташна...“, по могућности и ајфонизацији њихових неприслушкиваних комуникација. Зато се бројне награде данас деле на килограме и метре, као некада ордени заслуга за народ првог, другог или n-тог реда. На крају, када се награђивачи /нагрђивачи испраћају у „заслужене“ пензије, њиховој деци се, на истим опроштајним свечаностима, уручују решења којима се доживотно именују за в.д. награђиваче /нагрђиваче. И, где је свему томе крај – питање је сад, поготово када се одлучује ко ће сести у клупе академика САНУ? И Шекспир би се насмејао на овако постављено питање, јер чему оно његово „бити, или не бити“, када је њима „бити“ увек било доживотно орочено. И то, без обзира, на националну, верску или било коју другу припадност, пошто су они увек, попут масона, имали и поштовали само своја правила.“

                               Надам се да ће, иоле, луциднији читалац схватити да је у овом „малом наслову“ реч о нагрђивању, а Бога ми, и фаулирању интелекта просечног ненаграђеног грађанина Србије. 

Нема коментара:

Постави коментар