6. јун 2018.

ЗОРАН М. МАНДИЋ У БИБЛИОГРАФИЈИ СОМБОРСКОГ ЧАСОПИСА ДОМЕТИ



                   ЗОРАН М. МАНДИЋ У БИБЛИОГРАФИЈИ 

                       СОМБОРСКОГ ЧАСОПИСА ДОМЕТИ

            Иако се Библиографија сомборског часописа за културу „ДОМЕТИ“, у којој се налазе релевантни подаци о свим објављеним текстовима од броја 1. до броја 131, појавила из штампе још 2013. године у издању Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ из Сомбора, књижевнику ЗОРАНУ М. МАНДИЋУ та публикација је доспела у руке тек 1. јуна 2018. године. И као увек он се, за рубрику „Архива“ свог БЛОГА (zoranmmandic.blogspot.com) потрудио да направи белешку, како би од заборава сачувао траг о његовој дугогодишњој сарадњи са часописом „Домети“.
                Публикацију БИБЛИОГРАФИЈА ЧАСОПИСА ДОМЕТИ (1-131) на 289 страна сачинио је и приредио за штампу БРАНКО ЈОКИЋ (1976-2012), као библиотекар- каталогизатор на Одељењу каталошко- биографске обраде Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору, у којој је радио и као руководилац Одељења за периодику.
                На страницама овог библиографског издања забележено је да је Мандић сарадњу са часописом „Домети“ започео 1975. године објављивањем својих текстова у његовом броју 4. Мандићева сарадња са часописом „Домети“ наставила се у одређеном континуитету све до четвороброја 168-171, пролеће-лето-јесен-зима, 2017, год.44. У том временском распону, дакле од 1975 до 2017. године у Јокићевој Библиографији часописа „Домети“ регистровано је и забележено да је Мандић објавио већи број жанровски различитих текстова (поезија, проза, есеј, интервју, критички прикази књига) сврстаних у 55 одредница од редног броја 1794 до 1848.

                Слична библиографска издања објавили су и часописи: „Поља“ (Нови Сад), „Градина“ (Ниш), „Багдала“ (Крушевац), „Летопис Матице српске“ (Нови Сад) и др. у којима је Мандић остварио дугогодишњу и вишедеценијску сарадњу, сарађујући, од седамдесетих година прошлог века, у безмало више од 100 српских, ексјугословенских и страних књижевних часописа и других гласила. 


Нема коментара:

Постави коментар