18. мај 2019.

ПОСРЕДНИК



ЗОРАН М. МАНДИЋ

ПОСРЕДНИК

                Посредник се увек појави на предлог неког интереса.
 Посредник и његов предлагач увек наступају лепо обучени – скоцкани до последњег актуелног модног детаља. При чему су данас незаобилазне љубичасте кравате. Интересџије углавном, у пољу одевних предмета и њихових комбинација, инсистирају на колористичким доминацијама текстилних „шарада“. И на њиховим нијансама. А, све то у правцу да предложене понуде - готово заслепе оне, којима се нуде услуге фамозних, а Бога ми, и маштовитих понуђача.
                На „клацкалицама“, језички и вредносних, лествица појмова именица „посредник“ восоко професионално котира, иако се данас, нарочито у помодарном делу Србије, све више за њу употребљавају заменички странизми – агент и менаџер. Али, било, како год, посредник напредује у обављању својих послова у смислу што битно помаже у остваривању замисли. Оних, који то не могу сами да изведу у духу својих, често мегаломанских, жеља. Зато су посредници најближе, попут извршитеља и нотара - скупи „играчи. Посебно у „играма без граница“, које се, нарочито, тичу прелазних рокова у фудбалу. И браковима.
                У српској традицији некада је међу посредницима веома омиљен био – проводаџија. Онај, који је нудио и спајао младе да се жене и удају. Без претходних познанстава и љубавних темпаратура.
                У извесном смислу посредника мешају са накупцем, који стално нуди туђу робу, нарочито прехрамбене производе из „ранга“ животних намирница, по повољнијим велепродајним ценама – на малопродају. Али, оно што је најбитније у поводу овог осврта на стварност, припада духу тзв. „сиве“, илити, „скривене“ трговине. И економије. По чијим „канонима“ пословања, посреднници и њихови клијенти избегавају да држави плаћај било који облик – пореза.
                Зато се у неким речницима може, за „посредника“ наћи синонимска одредница – „само у свој џеп“.
                А, свако, ко дирне у тај „џеп“ суочиће се са драстично суровом посредничко-накупачком одмаздом.
                На фудбалским и зеленим градским пијацама посредници и накупци слове за најбогатије људе у својим егзистенцијалним срединама. По неким тврдњама, на платним списаковима њихових бизниса, или, пословних каса налази се и добар број – разних државних инспектора.
                Па, како онда да држава уразуми своје „поданике“ и ту исту „рају“ приближи  веровању да само „јака“ држава може да учини њу и њих – јаким.


На самој половини маја
господње 2019.

Нема коментара:

Постави коментар