29. мај 2019.

МАТ





ЗОРАН М. МАНДИЋ

МАТ

            Постоји „мат“ боја, „мат“ пластификација, нарочито у поступку графичког „пресвлачења“ корица књига, али најпознатија одредница именице „мат“ је – „МАТ“ у ШАХУ. Тренутак када је безизлазно „заробљена“ фигура „краља“. И завршен рат између 16 учесника „беле“ и 16 актера „црне“ војске.
Тој магичној игри научио  ме је мој  старији брат Душан, сјајан математичар и само две  године старији од мене. Говорио је да шах развија мозак боље од чоколаде. А, што помаже да се, што пре, сваки човек опамети.
Током свог живота само сам једном, и то као гимназијалац, учествовао на неком шаховском турниру. На том школском надметању победио сам два брата јеврејског порекла. Једног белим, а другог црним фигурама.
Иначе, у Апатину, подунавском градићу у коме су се, једно за другим у континуитету, догодили моје детињство и моја младост, на месту на коме се додирују улице Матије Гупца и Радничка, још увек се налази лепо ограђено – ЈЕВРЕЈСКО ГРОБЉЕ. Које је дуго „уживало“ међу крошњама чувених бачких дудова. У тој хладовини дечаци немирног духа из тог краја – често су  уживали у „гробној“ тишини. Понекад су им се придруживале и понеке девојчице, ШАХ. Наравно, тада је шаховски краљ у тој магичној игри у „мом крају“ био мој брат – ДУШАН.
Поред речце „мат“ постоји и њена трословна близнакиња – ПАТ. Која у шаховској партији означава крај „борбе“ без победника, са исходом – НЕРЕШЕНО или РЕМИ.
На крају овог мог “малог наслова“ подсетићу да је ШАХ сигурно једна од најпаметнијих игри коју је смислио људски ум. И која данас окупља велики број поклоника. Према историјиским документима прва сазнања о ШАХУ везана су за археолошка ископавања у Узбекистану. А приликом којих, од пре две хиљаде, година су на једном месту пронађене две фигурице од слоноваче. Многи су зато склони да верују да се постанак ШАХА везује управо за време и географију тог ископавања. Наравно, да има и других тврдњи у којима се ШАХ веже за Индију. Морам да признам да ми из моје подсвести неки непознати глас шапуће да је ШАХ настао истовремено у: Индији, Русији, Кини и Србији.


28. маја господње 2019.            

Нема коментара:

Постави коментар