30. јануар 2019.

ПОДВАЈАЊА




ЗОРАН М. МАНДИЋ

ПОДВАЈАЊА

(ПОНЕШТО О ТАКТИЦИ ФУДБАЛСКЕ ИГРЕ И ИЗВОРИМА ИРОНИЈЕ)

                Модерни српски „језикословци“ воле да уместо речи – ПОДВАЈАЊА, користе множину туђице – ФАВОРИЗАЦИЈЕ.
                Подвајања су акције својтања нечега, а тиме и истицања, на рачун, или штету, других - ПРИМЕРА. Из ових, или оних, разлога. Најближе оним како то раде савремени лобисти, односно букачи. Или, моћни одлучиоци, који подвојенике, или подвојенице, сматрају и регрутују, као своје фанове на друштвеним мрежама.
                А, те подвојеничке војске најверније личе на људе-креатуре без: самопоштовања, сопстевног става, укуса, морала, интелекта и маште. На људе: превртаче и пришипетље... који би на „велико“, или „мало“ продали и своје најдрагоценије фанове. Када за то дође време, или се „баци коцка“. Наравно, не „Рубикова“ за чије бацање је потребно да бацач има: машту, чуло за преглед ситуације, интелект, добре нерве, мишиће, па и коцкарски дух.
                Подвајање је и својеврсни модификовани облик присвајања. Нешто као изотоп, као озон који се љути када га удишу: људи, биљке и животиње. И, не љути када сам себе „једе“ и „пије“ да би о(п)стао за трпезом стања, које људима, у временском кључу, означава појам – СТВАРНОСТИ. Да би тај метафорички изотоп, или озон контролисао – СТВАРНОСТ. Њену дипломатију. И њене билетералне односе са прошлошћу и будућношћу.
                Подвајање није увек, како је то изустио један недовољно запамћени филозоф – ОПОЗИТНО СТАЊЕ ИЗДВАЈАЊА. Оно је више, као нешто – ИЗА. Иза могућности да се преобличи у маску и с њом заклања (скрива) све време док се служи са туђим (другим) – УКРАДЕНИМ или ПОЗАЈМЉЕНИМ ИДЕНТИТЕТОМ.
                У фудбалској игри подвајање је популарно под именом – УДВАЈАЊЕ. Када се најбољи противнички фудбалер „удваја“. На начин да га у његовим: акцијама, дриблинзима, 'шутевима и центаршутевима, чувају по два одбрамбена супарничка играча. Један са „северне“, а други са „јужне“ стране игре. И њених смерова. Док су бокови игре ослобођени таквих тактичких акционих поставки и обавеза.
                Ових неколико редова о једном од модела тактике фудбалске игре, као заједничком сликовитом наводу у овом тексту, такође су један од облика подвајања зарад потребе у формулисању и дефинисању оног „што је писац хтео да каже“. А, да га при том – РАЗУМЕ ЧИТАЛАЦ.


Другог дана Светог Јована Крститеља господње 2019.

Нема коментара:

Постави коментар