22. новембар 2017.

ПРИКАЗ КЊИГЕ ПРИЧА РАЛЕТА НИШАВИЋА



ЗОРАН М. МАНДИЋ

                   ПРИКАЗ КЊИГЕ ПРИЧА РАЛЕТА НИШАВИЋА

            У последњем броју 56/2017 часописа за књижевност, уметност и друштвена питања МОНС АУРЕУС, који издаје Народна библиотека Смедерево, а који као главни и одговорни уредник потписује Драган Мрдаковић, објављен је из пера књижевног критичара ЗОРАНА М. МАНДИЋА приказ књиге прича ОПЕТ РАДЕ МРАВИ (Бистрица, Нови Сад, 2016.) истакнутог новосадског писца РАЛЕТА НИШАВИЋА. Мандићев текст је објављен под насловом Будилничке приче из гротла грознице наопаког времена.


                 
У истом критичком тексту Мандић истиче да је Рале Нишавић у својој новој књизи прича битно освежио карактер казивања из ракурса раније скрајнутих углова запажања, сагледавања и опипавања пулса бруталне егзистенцијалне грознице обесправљеног и пониженог света. Такве приче, по Мандићевом читалачком и критичком уверењу, недвосмислено личе на „будилнике“ свести и савести сваколиког савременог човечанства, уз напомену, да кроз музику тог „будилника“ Нишавић готово лирски и реторички наглашено, проговара гласом старозаветних пророка, критички проничући у асиметрије сурове и нехумане егзистенцијалне реалности „малих немоћних људи“. У причама о њима Нишавић указује на дубину све раслојенијег и расточенијег друштва двадесет и првог века, из чијег „пакла“ вребају све бројније апокалиптичке опасности по будућност човековог света. На фону те перцепције Нишавић се, у синтагми наслова ове књиге, метафорички послужио моделом сензационалне заједнице мрава, ширећи из те стилске „позајмице“ параболични дух једне тесно здружене заједнице, или еко-колоније у којој понекад равноправно и несебично, у егзистенцијално одрживом режиму, живи и сарађује и по двадесет милиона марљивих и радних јединки. А то је једна од посебно назначених моралних по(р)ука ове књиге и саборног јединства њених језгровитих прича. Отуда и веровање да ова књига може да рачуна на добру комуникацију са читалачком публиком.


                РЕЧ О АУТОРУ КЊИГЕ                            

                Рале Нишавић (1946, Острељ поизнад Бијелог Поља), аутор је више књига песама и прича, а познат је и као састављач, приређивач и уредник више антологија српског и светског песништва. Приредио је и објавио у својој Издавачкој кући Бистрица у Новом Саду изборе из песништва: Бранка Радичевића, Ђуре Јакшића, Јована Јовановића Змаја и других српских песничких великана. Изборе Чика Јове, илити Јована Јовановића Змаја, за најмлађе уредио је и објавио у више издања. Прву песму објавио је у југословенском лист Младост (Београд), а у угледном дечијем листу Новинске куће Дневник (Нови Сад) дуго година радио је као новинар-уредник. За новинарски рад и ауторска остварења добио је престижну награду Јаша Томић. По образовању је професор руског језика и руске књижевности. Од 1993. године оснивач је и власник Издавачке куће Бистрица у Новом Саду, која је до сада објавила преко 1200 наслова из области књижевности. Књиге су му преведене на руски, грчки,словеначки, бугарски... а текстови на мађарски, словачки, румунски, русински, турски, јерменски...  

Нема коментара:

Постави коментар