25. октобар 2018.

ДУГАЧКИ СПИСКОВИ




ЗОРАН М. МАНДИЋ

ДУГАЧКИ СПИСКОВИ

            Горе су дугачки спискови оних који чекају на: лото седмице, Нобелове награде, пријеме у академије наука и уметности и титуле заслужних грађана који ће бити сахрањени о тршковима државе исплаћених погребним предузећима из средстава буџетских резерви.
О тим списковима мало се зна, па се зато пуно нагађа о њиховим аминашима раштрканим по небеским канцеларијама, веома сличних онима земаљским у којима такође царује бирократски дух одлучилаца, које Бог на махове: бира, смењује и васпоставља. Али, за разлику од чиновника из земаљских служби ти запосленици не примају плате, јер: не једу, не пију и не заљубљују се да би спавали с неким из редова свог, или супротног пола. Њихов главни задатак је да воде рачуна о правичности спискова жеља и стремљења заинтересованих за њихово земаљско остварење. На тим списковима нема: гурања између редова, ванредних прескакања и мувања са бројевима под којима су заинтересовани уредно регистровани. Речју, свако са списка стиже на ред када стигне без: подмићивања, протекција и ургирања са стране и „испод жита“, како се то „доле“ традиционално ради. Ваља поменути да Бог, као врховни господар: васељене, природе и њених друштвених светова и политичких заједница,  не додељује „Оскаре“ и награде за „животно дело“, нити организује фестивале. А, посебно је важно нагласити да Бог нема: заменике, помоћнике и саветнике преко којих се „доле“, до бесмисла, разводњавају и најважније: ствари, односи,  тековине и канонски закони „Старог“ и „Новог завета“.

МИШЉЕЊЕ ТЕКСТОПИСА

Горњи дугачки спискови, о којима беше реч у овом „малом наслову“, облик су сведочења о свим жељама земаљских божијих рабова, који непрестано и неуморно желе нешто и свашта. И не либе се да, до крајносне изнемоглости и последњег даха, стоје у реду чак и по цену да остварење њихових жеља никада неће стићи на ред. „Горњи спискови“ су, иначе, ћирилично  написани невидљивим мастилом и чувају се, од диверзија: ђавола, демона и јахача апокалипсе,  у блиндираним сефовима Божијег трезора апсолутне: истине, правде, неподмитљивости и стрпљења.


ГОДИНА ПИСАЊА

MMXVIII

Нема коментара:

Постави коментар