1. септембар 2017.

МАНДИЋ У ЧАСОПИСУ „ИСТОК“ О НЕДЕЉКУ БОГДАНОВИЋУ ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ „РАДЕ ТОМИЋ“ ЗА КЊИГУ ПЕСАМА „ОЛТАР У ПЛАНИНИ“




МАНДИЋ У ЧАСОПИСУ „ИСТОК“ О НЕДЕЉКУ БОГДАНОВИЋУ ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ „РАДЕ ТОМИЋ“  ЗА КЊИГУ ПЕСАМА 
                                 „ОЛТАР У ПЛАНИНИ“

                У часопису за књижевност, уметност и културну баштину „ИСТОК“, број 10, година III, април-јун 2016, који издаје Уметничка академија „Исток“ Књажевац, а уређује као главни и одговорни уредник књижевник Обрен Ристић, објављен је текст ЗОРАНА М. МАНДИЋА, под насловом „Олтар међу богишима и божицама небеским“ у коме је Мандић приказао књигу песама „Олтар у планини“ ( „Хемимонтана“, Ниш, 2016) Недељка Богдановића , који је за исту књигу добио награду „Раде Томић“ Уметничке академије „Исток“ Књажевац за 2016. годину. Мандићев текст објављен је у блоку „Разлог“ (стр. 59-62) у коме је објављено и саопштење жирија (Срба Игњатовић, Зоран Вучић и Обрен Ристић) за награду „Раде Томић“ 2016.
                У тексту поменутог саопштења стоји да је рецензент ове награђене књиге, песник и књижевни критичар Зоран М. Мандић записао: „Збирка песама „Олтар у планини Недељка Богдановића је чудесно опојна књига о сазнању, о надама и намерама (...). Ово је лирска читанка о мирисима ириса и ериса (дуге и пролећа), књига поезије међу богишима и божицима небеским. Ово је књига о погледу с врха у коме, или кроз који се губе вертикале и сенке с њима и то у оквиру стања када си једно цело као камен облутак свуда на свом месту –ни за шта причвршћен, ником за срце прираствао. Ово је књига једног виспреног уметника и филозофа“.


                Аутор ове књиге Недељко Богдановић је доктор филолошких наука, са преко 60 књига различите тематике и обима (међу њима један број је заједничких, а један број приређених). Животни позив његов је изучавање и тумачење појава у српском народном језику (историја језика, дијалектологија, а предавао је и старословенски језик). Говор и језик југоисточне и источне Србије у његовом опусу имају централно место. Посвећеност народном језику огледа се и у награђеној књизи „Олтар у планини“.

                Мандићев текст „Олтар међу богишима и божицама небеским“ објављен је у формату поговора у награђеној књизи „Олтар у планини“ и у формату књижевног приказа у београдским „Књижевним новинама“ Удружења књижевника Србије, број 1257-58, јануар-фебруар, 2017.).

Нема коментара:

Постави коментар