1. август 2017.

НАЦРТАНИ СВЕТ ДВОЛИЧНИХ ОГЛЕДАЛА




ЗОРАН М. МАНДИЋ

НАЦРТАНИ СВЕТ ДВОЛИЧНИХ ОГЛЕДАЛА

            На цртежима пригушеног, иако наглашеног колорита, са асоцијацијама на ликове из Борхесовог Приручника фантастичне зоологије, ДРАГАН НЕШИЋ је покушао да имагинира једну непознату слику света, кроз који он ходи у свом сну. И чини то кроз лавиринт огледала у којима ни највећи алхемичари не могу да препознају свет који нас дволично окружује насиљима: демократије, мимикрије или таутологије. И квалификује за све веће промене у нама или изван нас. Ти исти цртежи могу да се коментаришу језиком два чувена полихистора старе Хеладе, њеног највећог судије уметности Аристраха, или њеног најпакоснијег критичара Балијуса, али логиком чисте ликовне перцепције из које њен инетерпретатор парафразира своје знање, по којем је цртеж темељ сликарства Цртеж, који настаје главом и руком цртача без употребе дијаепископа и компјутера. Цртеж, као плод универзалне ликовне алхемије, онај, који легитимише у правом светлу сликара и учи нас да никада није било, нити ће бити да лош цртач може бити добар сликар. Речју, ДРАГАН НЕШИЋ је на својим цртежима показао колико је добар сликар.



БИОГРАФИЈА СЛИКАРА

            ДРАГАН НЕШИЋ (13. 05. 1954, Крушевац) није непознато име на сцени савременог српског сликарства. Иако, живи у Прибоју, у једној од најживописнијих провинција на дубоком југу Србије, одакле се најбрже погледом, преко реке Лим, може видети, мало, али историјски велико место Рудо, Драган Нешић је стекао леп углед. Постао је, иако без завршене академије, а по образовању професор физике, и члан УЛУС-а, познати сликар, не само у: Прибоју, Владичином Хану, Ужицу, Малој Крсни, Лајковцу, или Пожеги, него и у Београду, Новом Саду, Бања Луци, Сомбору, Бачкој Паланци, Суботици, Апатину... Учествовао је на преко 400 изложби и пројеката у: Бразилу, Уругвају, САД, Шпанији, Енглеској, Канади, Француској, Холандији, Италији, Русији, Мађарској, Јапану, Аргентини, Португалу, Немачкој, Аустрији, Чилеу, Украјини, Белорусији, Египту, Индонезији и диљем бивше СФРЈ и СР Југославије и њених некадашњих, а потом раздружених, република. Учесник је више колонија. Аутор је низа изложби и пројеката (међународни пројекти: Остави траг, Религија и уметност, Школа је завршена – Живела школа...– поводом смрти Реја Донсона, Линија пријатељства, Бруно Полачи, Рузеро Мађи, 3 plus 2, Кум Нам Баик). Уређивао је програме Мале Галерије М и Галерије ББ Прибојске банке дд у Прибоју. Води Галерију Спирала у Прибоју. Имао је више самосталних изложби у: Осијеку (Хрватска), Београду, Ужицу, Горњем Милановцу, Чачку, Пизи (Италија), Крагујевцу, Милану (Италија), Новом Саду, Суботици, Сомбору, Апатину, Бачкој Паланици...

                Драган Нешић је, како то у једном од својих текстова примећује Зоран М. Мандић, сликар, који се и у нештафелајном сликарству огласио запаженим успесима, а пре свега самосталним изложбама (инсталацијама, перформансима и меил-артовима). А, то може, само, стваралац, високе културе, ликовне ерудиције и модерног интелектуалног мишљења. Сликар који уме суптилно да управља својим раскошним креативним духом и светодуховским привилегијама.
               



НАПОМЕНА
                Самосталну изложбу под насловом ЦРТЕЖИ И СЛИКЕ у Галерији Центра за културу Вук Караџић у Лозници, Саве Ковачевића број 1. и у простору Музеја Јадар у Лозници, Пашићева 25, 2004. године отворио је књижевник ЗОРАН М. МАНДИЋ из Сомбора.

Нема коментара:

Постави коментар