14. август 2017.

МАНДИЋЕВА ПРИЧА „ЛЕНКА“ У ВРБАШКОМ ЧАСОПИСУ „ТРАГ“



                       МАНДИЋЕВА ПРИЧА „ЛЕНКА“ 
                       У ВРБАШКОМ ЧАСОПИСУ „ТРАГ“

                У часопису за књижевност, уметност и културу „ТРАГ“, број 22. / мај 2010, који издаје Народна библиотека „Данило Киш“ из Врбаса, а уређује Небојша Деветак, као главни и одговорни уредник и Бранислав Зубовић, као оперативни уредник, објвљена је прича „ЛЕНКА“ ЗОРАНА М. МАНДИЋА.


ЗОРАН М. МАНДИЋ

ЛЕНКА

                Приче о женама одувек су за собом носиле и вукле низ емоционалних, књижевних и шпијунских ризика. Невоље са њима су почињале редовно одмах после упознавања. А, ризици су долазили за тим истим невољама. Некада језиком ирационалних појединачних околности, а највише пламеном у серијама у којима су се те околности лепиле једна за другу попут кадрова на старој филмској траци. Осећања су тражила да буду записана, а како је њихов текст тумуроидно нарастао започињале су и праве шпијунске провере. У тим проверама зрнце сумње спуштало се и до најтамнијих дубина љубавних темеља. Провере су тутњале кроз логику лепо сложених примера и упозорења. Историје љубавница. На неким местима вештије систематизованих од оних из Макијавелијеве култне књиге Владар или Владалац. Из њене еквилибристике критика. У обимној антологији о постмодерни љубавништва налазе се поглавља са описима погибљених удела животне стварности у његовим поремећајима. Пут ка овој причи носи низ емоционалних, књижевних и шпијунских опреза, па је у кругу тих опреза треба са посебном пажњом и читати. Можда и више пута.
                Ленка је у својој малограђанској средини, више сеоског него градског карактера, важила за тиху и повучену интелектуалку...

(Ова прича је у часопису „ТРАГ“ објављена на странама 70-73). Она се може пронаћи и на блогу ЗОРАНА М. МАНДИЋА на адреси zoranmmandic.blogspot.com у рубрици „Проза“.)

Нема коментара:

Постави коментар