31. мај 2019.

ЧЕКАОНИЦА





ЗОРАН М. МАНДИЋ

ЧЕКАОНИЦА

(Примисли о чекаоницама, али и о слободама  „слобода“ и њихових „независности“)

            Овај текст није замишљен, као омаж, ни једном типу чекаонице, које, и какве, су интезивно ницале током „одрживог развоја“ историје градитељства. Било да је реч о чекаоницама у домовима здраваља, или пред застакљеним шалтерима у старомодним општинским, градским и републичким административним управама.
                Повод ове приче је везан за истраживање општег појам чекаонице, па је из тог разлога - изнедрен из вишезначја њене „крстарице“, која се од средине деветнаестог века ужурбано кретала кроз различите начине сопственог сервисног уздизања. А, све то наспрам корисника услуга које је било која чекаоница – репрезентовала.
                 У овом тексту, дакле, повод не треба тражити у досадном препричавању некаквих формалистичких ознака. Нити, после таквог наратива чепркати по значењима, чије „садржаје“, неки писци истискују из своји тобожњих истраживања, као – пасту за зубе из њихових шарених туба.
                Чекаоница је највише место за учење и вежбање стрпљењу, да би се, ван васпитно-образованих установа, највише школских, „дипломирало“ на старој српској пословичној изреци: стрпљив – спашен. Али, не лези враже, чекаоница уме да се претвори и у арену испољавања насиља између бирократских службеника и нервозно нестрпљивих грађана. Тада на површину мора те арене испливају бројне потопљене „ватре“ неслагања и противљења оних, који пред устакљеним шалтерима бирократских управа бивају – повређени, понижени и изложени подсмесима ваздигле бирократске диктатуре. И њене инфраструктуре, којом је премрежено, и небо и земља – обичних људи. Којима се уз све непријатности, још увек – „масно“ и „дебело“ наплаћују њихове агенцијске услуге.
                А, када све то ескалира грубим, и то, не само, вербалним, насиљем „једних против других“, тада се, на жалост, на сцени  појављују, из праваца и смерова, скоро свих бокова догађаја – јавни медији. И то традиционално са својим „слободама“ закључивања, казивања, фотографисања и писања. Слободни,  да под плаштом тих „слобода“ бране и афирмишу чак и своје непроверене тврдње и измишљотине.
                Међу најопаснијим чекаоницама у савременом свету су оне које се налазе у домовима здравља и центрима за социјални рад. Али, су зато, атмосфере у чекаоницама  поштанских и банкарских објеката – много подношљивије. И пријемчљивије потребама и интересима својих клијената.
                О тој подношљивости јавни медији ретко, или скоро никада – не пишу. Као да се боје да ће при том проговорити о неслободама – чекаоница и чекања.
                Зато су у праву поједини савремени филозофи и социолози, који су слободе медија поделили на – поштене и непоштене. А, медијима поручили да још увек није утврђено – од кога су то „слободе“ слободне, а од кога „неслободне“. И зашто толика фрка за исходовањима тзв. независности поступања, казивања и писања.



На некадашњи црвено-комунистички „Дан младости“ господње 2019.

Нема коментара:

Постави коментар