26. април 2017.

МАНДИЋЕВО НЕБО У БИБЛИОТЕЦИ 12 + 1




Из Мандићеве архиве: рукописа, докумената, фотографија, објава, књига и доказа

            МАНДИЋЕВО НЕБО У БИБЛИОТЕЦИ 12 + 1

                Песма НЕБО Зорана М. Мандића појавила се 2010. године у књизи 12-ој првог кола Библиотеке 12+1, коју је уредио ауторски тим у саставу: Алекса Арсовић, Бранислав Вељковић, Милојко Милићевић и Никола Шиндик. Књиге Библиотеке 12+1 штампане су у издању Центра за културу, образовање и инфорисање Градац из Рашке.
Библиотека 12+1 је симултана енциклопедија појмова и синтагми, оних до којих се дошло невербалном праксом – сваки је сума, завршни рачун ликовне процедуре и промишљања, конверзија самисли, обликоване у заграничном заречју, у гласовну формулу искраденог смисла, што је довољан изазов за људе од речи да загонетају и домрсе забројани чвор. Формула 12+1 говори да је реч о дванаест уметника речи и једног ликовног уметника (или обрнуто)... пута дванаест (плус један)... и још пута толико... жива књига живих која се долистава.
Дванаеста књига Библиотеке 12+1 објављена је под насловом НЕБО, а у њој су поред истоимене песме Зорана М. Мандића, посвећене великану српског сликарства академику Милораду Бати Михаиловићу, објављене и рукописи: Миливоја Анђелковића, Зорана Богнара, Славомира Гвозденовића, Ненада Глишића, Зорана Милисављевића, Предрага Миљковића, Немање Митровића, Зорана Пешића Сигме, Саше Стојановића, Љубомира Ћорилића и Душана Чоловића, као и радови „под +1“ ликовног уметника Срђана Вељовића, чија је изложба фотографија под називом НЕБО први пут реализована у галерији Ремонт у Београду од 11. до. 29. априла 2005.
Иначе у Библиотеци 12+1 закључно са 2010. годином објављено је 13 књига: 1. Врата, 2. Дрво преображено, 3. Ни дана без ноћи, 4. Језгро праска, 5. Последњи извештај, 6. Простор међувремена, 7. NO PASARAN, 8. Археологија фабрике, 9. Служба, 10. Слика неслике, 11. Мрмор мрамора, 12. Небо и 13. Лице ствари (FATALUCRURILOR).

                                  
                              ЗОРАН М. МАНДИЋ

                        НЕБО
                              Милораду Бати Михаиловићу

                              Небо је
                              Ел Греко
                              једина непролазна фаза
                              Осмех
                              над свим што је
                              под стакленим звоном
                              Непреводива реч
                              Византијска фреска
                              Мирис
                              Уз
                              неусвојив поклон
                              Великог Посматрача
                              Загонетне  божије

                              ћутње

Нема коментара:

Постави коментар